Novice

ZMANJŠANO ŠTEVILO ČLANOV SVETA VLADE ZA SPODBUJANJE RAZVOJA PROSTOVOLJSTVA, PROSTOVOLJSKIH IN NEVLADNIH ORGANIZACIJ

19.03.2024
ZMANJŠANO ŠTEVILO ČLANOV SVETA VLADE ZA SPODBUJANJE RAZVOJA PROSTOVOLJSTVA, PROSTOVOLJSKIH IN NEVLADNIH ORGANIZACIJ

V javni razpravi je Odlok o spremembah Odloka o Svetu Vlade Republike Slovenije za spodbujanje razvoja prostovoljstva, prostovoljskih in nevladnih organizacij, ki ureja znižanje skupnega števila članstva iz 20 na 16 članov. S tem pričakujejo, da se bo Svet kmalu spet vzpostavil in nadaljeval s svojim delom.

Po predlogu naj bi bilo v svetu 8 članov predstavnikov države (sedaj jih je 10) in 8 predstavnikov nevladnih ter prostovoljskih organizacij.

Po novem naj bi bili državni predstavniki iz Kabineta predsednika vlade, s prvih šestih ministrstev, ki imajo v svoji pristojnosti največje število nevladnih organizacij s statusom v javnem interesu, in z Ministrstva za javno upravo.

Predstavnikov nevladnih in prostovoljskih organizacij bo 8, enako kot državnih: 4 predstavniki nevladnih organizacij in 4 predstavniki prostovoljskih organizacij (sedaj je Svet sestavljalo 7 predstavnikov nevladnih organizacij in 3 predstavniki prostovoljskih organizacij).

Glede na predlagano reorganizacijo pričakujejo, da se bo Svet kmalu spet vzpostavil in nadaljeval s svojim delom. Svet Vlade RS za spodbujanje razvoja prostovoljstva, prostovoljskih in nevladnih organizacij je namreč strokovno in posvetovalno telo vlade, ki je bilo ustanovljeno leta 2011. Naloge Sveta so določene v 3. členu Odloka o Svetu Vlade Republike Slovenije za spodbujanje razvoja prostovoljstva, prostovoljskih in nevladnih organizacij.

Vsi zainteresirani lahko svoje komentarje na predlagane spremembe prek portala eDemokracija oddate še do 30. marca 2024.

 

 

Vir: CNVOS