Novice

Katerih datumov ne smete zamuditi?

29.05.2024
Katerih datumov ne smete zamuditi?

Na enem mestu smo zbrali najpomembnejše datume za poročanje, ki jih ne smete zamuditi. Da bi se izognila globam, mora nevladna organizacija poznati datume, določene za oddajo različnih poročil državnim organom.

 

31. januar: NVO morate na FURS poročati o izplačilih dohodkov, ki se ne vštevajo oziroma se ne vštevajo v davčno osnovo do določene višine (na primer nadomestilo za uporabo lastnih sredstev, stroški prevoza za prostovoljce …). Več informacij je na voljo tukaj.

 

31. januar: NVO morate poročati Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) o dejavnosti lobiranja za neregistrirane lobiste. Več informacij najdete tukaj.

 

28. oziroma 29. februar: Zavodi in ustanove morate na AJPES oddati letno poročilo za preteklo leto. Letno poročilo zajema bilanco stanja, izkaz prihodkov in odhodkov, pojasnila k izkazom in poslovno poročilo. Več informacij boste našli tukaj.

 

28. oziroma 29. februar: Zavodi in ustanove s statusom prostovoljske organizacije skupaj z letnim poročilom oddate tudi poročilo o prostovoljstvu.

 

1. marec: NVO, ki zaposlujete več kot 50 oseb, morate KPK poročati o prijavah, ki ste jih v preteklem letu prejele po Zakonu o zaščiti prijaviteljev. Poročati je treba tudi v primeru, da ni bila podana nobena prijava.

 

31. marec: Društva morate oddati letno poročilo za preteklo leto, ki zajema bilanco stanja, izkaz poslovnega izida s pojasnili k izkazom in poročilo o poslovanju. Več informacij je na voljo tukaj.

 

31. marec: Društva s statusom prostovoljske organizacije skupaj z letnim poročilom oddate tudi poročilo o prostovoljstvu.

 

31. marec: NVO morate na FURS predložiti davčni obračun za preteklo leto za odmero davka od dohodkov pravnih oseb. Več informacij vas čaka tukaj.

 

31. marec: NVO s statusom delovanja v javnem interesu morate vsako drugo leto ministrstvu, ki vam je ta status podelilo, predložiti poročilo o delu in program bodočega delovanja za najmanj 2 koledarski leti. Več informacij je na voljo tukaj.

 

31. marec: Društva morate oddati letno poročilo za preteklo leto, ki zajema bilanco stanja, izkaz poslovnega izida s pojasnili k izkazom in poročilo o poslovanju. Več si preberite tukaj.

Izjema: Društva, ki ste zavezana k reviziji, morate letno poročilo predložiti do 31. avgusta.

 

V primeru, da datum pade na nedeljo ali drug dela prost dan, rok poteče prvi naslednji delovni dan.

 

 _______________________________________

Pripravo tega prispevka je sofinanciralo Ministrstvo za javno upravo iz Sklada za NVO v okviru Javnega razpisa za podporno okolje za razvoj nevladnih organizacij 2023–2027.

 

 

 

Vir: CNVOS